X
programa Festes de Nadal 2024
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Sant Vicenç assaja mètodes biològics per al control de les plagues


L'Ajuntament aposta per la lluita biològica com a alternativa a les fórmules fitosanitàries. Marietes que es mengen el pugó i trampes de feromones per frenar la processionària del pi, entre les alternatives.

Control plagues


Des del passat gener, l‘Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, mitjançant la Regidoria de Medi Ambient, està aplicant tractament biològics contra les plagues en els arbres de diversos carrers i places del municipi per seguir avançant per la sostenibilitat i per disminuir les molèsties a la ciutadania.

En aquesta campanya, portada a terme pel personal de l’empresa SENPLAG i coordinada pels tècnics municipals, s'ha combatut principalment el pugó, el tigre del plàtan, l’aranya roja i la processionària del pi.

Els tractaments biològics consisteixen en l’ús d’organismes vius amb l’objectiu de disminuir la densitat de població o l’impacte de la plaga i, al mateix temps, reduir els efectes nocius que produeixen. Amb aquesta tècnica, innòcua per a la salut de la població i del medi natural, es millora la biodiversitat dels espais verds i la qualitat de vida de la ciutadania.


Control plagues


Tractaments realitzats

En el cas del pugó, s’han estat alliberament insectes molt efectius per controlar-lo com són les marietes, depredadors naturals d’aquesta plaga. La intervenció s’ha portat a terme als til·lers i roures de les zones verdes de Can Ripoll, de les Bilbenyes i del passeig dels Pins.

En aquests mateixos arbres, també s’han fet tractaments preventius contra l’aranya roja amb l’alliberament d’àcars.

Per altra banda, s’han instal·lat trampes de feromones per actuar contra l’eruga processionària dels pins. Aquesta acció permet capturar adults de processionària i disminuir la quantitat d’erugues a l’inici de la tardor, abans que facin les bosses.

Les tècniques d’endoteràpia s’han portat a terme on els mètodes biològics no són efectius. Aquest mètode consisteix en injectar la substància fitosanitària directament a la base del troncs, perquè a partir d’aquí es distribueixi per tot el sistema vascular de la planta. Amb això s’aconsegueix evitar la dispersió del producte en l’ambient i una major eficàcia i durabilitat. Amb aquesta tècnica s’han tractat els plataners del parc de Can Ripoll, de la N-II i de la plaça del Poble per prevenir el tigre del plàtan, i el xiprer de Can Jordi per lluitar contra àcars i pugons i per subministrar-li nutrients.

La combinació d’aquestes diferents tècniques, buscant la més òptima per cada cas, permet fer una lluita integrada de plagues evitant la intrusió en els cicles biològics dels arbres.

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 21.07.2018
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^